tvoimo maibutne vidpovidalno coverТворимо майбутнє відповідально й ощадливо : програма соціально-фінансової освіти й виховання для учнів загальноосвітніх навчальних закладів : метод. посіб. / Автори-упоряд.: В. С. Петрович, Т. П. Цюман, Т. П. Авельцева, В. В. Молочний ; за заг. ред. В. С. Петровича. - К. : ФО-П Буря О.Д., 2014. - 192 с.

Запропонована програма соціально-фінансової освіти й виховання побудована на пріоритетах і методичних ідеях всесвітнього руху із соціальної та фінансової освіти дітей у віці 3-18 років - програмах «Афлатот» (3-5 років), «Афлатун» (6-14 років) і «Афлатін» (15-18 років), які пояснюють дітям основи реального життя, вчать бути бережливими та ощадними. Навчаючись за цією програмою соціальної та фінансової освіти й виховання, учні отримають рекомендації й навички як змінити своє життя на краще, а також досягти добробуту в майбутньому.

Програма призначена для учнів 9 - 11 класів - молодих людей 15 - 17 років.

Соціально-фінансова освіта й виховання покликані допомогти молодим людям мислити критично, більше дізнаватися про свої права й відповідальність, а також сформувати в підлітків фінансові знання й навички, які допоможуть їм якнайкраще використовувати наявні ресурси, захищатись від фінансових несподіванок і ризиків. Участь у цій програмі допоможе їм зважувати й усвідомлювати зміни, яких вони зазнають, та розмірковувати над тим, як стати ініціаторами перетворень та активними учасниками життя свого населеного пункту (міста чи села), району, області, своєї країни, світу загалом. Соціальна освіта й виховання вчать їх бути відповідальними громадянами, котрі бажають знати й бути залученими в ті соціальні питання і проблеми, що впливають на їхню життєдіяльність; фінансова ж освіта вчить дітей важливим навичкам збереження, заощадження, запозичення, фінансової відповідальності, планування й укладання бюджету, участі в проектуванні соціальних змін та розробленні реальних ініціатив і проектів із їх подальшим упровадженням.

Посібник «Творимо майбутнє відповідально й ощадливо» схвалено науково-методичною комісією з проблем виховання дітей та учнівської молоді Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України (протокол № 3 від 14 жовтня 2014 р.)

Посібник підготовлено та надруковано в рамках проекту «Попередження торгівлі людьми шляхом розвитку соціальної роботи та мобілізації громад», що впроваджувався Представництвом Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні у партнерстві з Українським фондом «Благополуччя дітей» та Західноукраїнським ресурсним центром за фінансової підтримки Швейцарської Конфедерації